Gebruiksinformatie

Inhoud

Helmtherapeut Babybeau zorgverleners

Hoe de helm op en af te zetten

Het op- en afzetten is eenvoudig en wordt nog eenvoudiger naarmate je dit vaker doet. Tijdens het afleveren van de helm zullen we je hierbij ondersteunen.

Wanneer de helm te dragen?

Het beste resultaat van de redressiehelmtherapie wordt behaald tussen de 5 tot 12 maanden, wanneer hij zo veel mogelijk gedragen wordt. Na 12 maanden neemt de effectiviteit van de schedelvormcorrectie af. Dit wordt ondersteund door de groeicurven van de hoofdomvang bij jongens en meisjesOp een leeftijd van 11 maanden, in combinatie met de buikligging, wordt vaak geadviseerd om de therapie te beëindigen.

Opbouwschema voor gebruik van de helm

Het onderstaande opbouwschema dient als leidraad. Aangezien je zoon/dochter mogelijk niet gewend is aan het dragen van de redressiehelm, is het verstandig om een opbouwschema te volgen. De aanpassingstijd kan per baby verschillen.

OPBOUWSCHEMA

  • Dag 1: De helm wordt in totaal 2 uur gedragen, 1 uur voor en 1 uur na het middagslaapje.
  • Dag 2: De helm wordt in totaal 4 uur gedragen, 2 uur voor en 2 uur na het middagslaapje.
  • Dag 3: De helm wordt in totaal 6 uur gedragen, 3 uur inclusief het middagslaapje en 3 uur na het middagslaapje.
  • Dag 4: De helm wordt gedurende de hele ochtend inclusief het middagslaapje gedragen. Na het middagslaapje wordt de helm 1 uur afgedaan en vervolgens weer opgedaan. Tijdens de nacht wordt de helm ook gedragen.


Advies:
Let altijd op de huid bij het afdoen van de helm vanwege mogelijke roodheid.

De helm moet worden afgedaan tijdens...

  • Het aan- of uitkleden van jouw zoon/dochter.
  • Het nemen van een badje of douche.
  • Het eten/drinken van warme maaltijden (zoals papfles, melkfles, enz.).
  • Het zwemmen.
  • Koorts.
  • Hoge buitentemperaturen van ongeveer 25 graden Celsius. (Houd er rekening mee dat temperaturen verschillend kunnen aanvoelen. Soms kan 23 graden als erg heet worden ervaren, terwijl 27 graden als minder heet wordt ervaren.)

De hygiëne

De helm sluit de hele dag aan op de huid van jouw zoon/dochter, waardoor het onvermijdelijk is dat de binnenkant van de helm vuil wordt. Bij elke badbeurt van jouw zoon/dochter is het belangrijk om de helm grondig te reinigen, bij voorkeur met babyshampoo.

Dompel de helm volledig onder water, aangezien de helm geen water absorbeert. Spoel de helm vervolgens grondig af met water om alle zeepresten te verwijderen. De helm mag niet worden gedroogd met behulp van een verwarming of andere warmtebron. In plaats daarvan moet hij met een droge handdoek worden afgedroogd en vervolgens aan de lucht worden gedroogd. Andere methoden om de helm schoon te maken worden afgeraden.

Wat te doen bij roodheid

Roodheid blijft zichtbaar tot een half uur:

Het is normaal dat de plekken waar de redressiehelm fixeert enigszins rood worden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een horlogebandje om de pols of sokken die strak om de enkels zitten. Deze roodheid is normaal en zou binnen een half uur moeten verdwijnen wanneer de helm niet wordt gedragen.

Roodheid blijft zichtbaar van 0,5 tot 2 uur tijdens de wenperiode (eerste 2 weken):

Als de roodheid langer aanhoudt tijdens de eerste twee weken van het dragen van de helm, kan dit duiden op te strak dragen. Probeer de helm iets minder strak te zetten (laat 1 of 2 mm extra ruimte aan de voorkant open). Het kan ook zijn dat de huid moet wennen aan de helm. Het gebruik van Bepanthen® of Sudocreme® kan helpen om de huid te kalmeren tijdens deze wenperiode, maar gebruik deze middelen niet gedurende de hele therapieperiode, het is wenselijk dat de huid iets ‘harder’ wordt. Crème moet altijd ingetrokken zijn voordat de helm weer wordt opgezet.

Roodheid blijft zichtbaar van 0,5 tot 8 uur:

In sommige gevallen kan de huid niet goed omgaan met het ‘bewegen’ van de helm, hoewel een beetje beweging van de helm normaal is. Deze roodheid kan vaak worden verminderd door Leukosilk® 9.2mx2,5cm aan de binnenzijde van de helm te plakken (verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister). Deze tape is zeer glad en vermindert de irritatie in de meeste gevallen. Vervang de tape dagelijks voor hygiëne. Breng de tape aan op het schuim nadat er talkpoeder op is aangebracht om beschadiging van het schuim te voorkomen.

Roodheid blijft ondanks het opvolgen van bovenstaand advies:

Stuur foto’s of een video van de roodheid via een bericht, gevolgd door een telefoontje naar jouw helmtherapeut voor direct advies. Dan kan telefonisch worden besproken hoe het probleem kan worden opgelost.

Als de roodheid optreedt, kan jouw baby waarschijnlijk wat jeuk ervaren en proberen te krabben. Zorg ervoor dat de nagels van jouw baby kort blijven om te voorkomen dat de huid openkrabt bij de roodheid.

Wat je verder moet weten

  • De helm mag iets bewegen, ongeveer 1 tot 2 cm, wat geen kwaad kan.
  • Houd je baby luchtig gekleed omdat de helm warmte kan vasthouden en zweet kan veroorzaken. ’s Nachts kun je overwegen om minder dekens te gebruiken en overdag kan een T-shirt in plaats van een trui voldoende zijn. Als dit niet helpt, kun je overwegen om de sokjes uit te doen. Als laatste redmiddel kan een zweetband worden gebruikt, maar dit moet altijd in overleg met ons.
  • Om ervoor te zorgen dat de kinderfysio goed met ons kan samenwerken, is het slim om een meting te plannen bij je eigen kinderfysiotherapeut. Wij ontvangen deze meting graag van je kinderfysio. Deze laat zien hoe de vorm van het hoofd van je baby verbetert. We raden aan om twee metingen te doen: één na ongeveer 2,5 maand helmgebruik, en één als de behandeling klaar is.

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via 0314 – 78 65 65.

Vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier.